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亲历天堂·环游世界200天 赞比亚【中英&附攻略】Zambia & Victoria Falls
2017-09-16发布 6831浏览
BeyoungedLv16

9篇游记,195粉丝

我的出行信息
  • 出发时间 2016-08-10
  • 人物 一个人
  • 人均费用 6500
  • 出行天数 7
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小时候的一首古诗说“疑是银河落九天”,我也真的是不知道为什么他会这么描述瀑布的,但是我在看过其他人对 维多利亚 大瀑布的描述之后才意识到他们的表达方式都太差了,还是我们 中国 人对这种壮丽的景象描述的更好一些。

本篇游记是我的环游世界200天的第四部分,我强烈推荐先去读其他的几个部分,特别是 肯尼亚 的那篇介绍了我出发的动机,前面的几个部分链接如下:
澳大利亚 西部和北部(North/West Australia): http://www.mafengwo.cn/i/7279190.html
肯尼亚 大草原动物迁徙(Kenyan savannah): http://www.mafengwo.cn/i/7344302.html
坦桑尼亚 登顶 非洲 最高峰(Tanzania summitting Kilimanjaro): http://www.mafengwo.cn/i/7458176.html
This is part four of my series in my 200 days around the world. I strongly recommend you read other parts before this first, especially the Kenya one which details my motivation to do this. The links are above.

注:中英版本由于翻译原因可能不同,我的中文不好请见谅。
Note: the Chinese and English contents may differ due to translation. I apologize for my lack of English proficiency.

行程:
第一天: 卢萨卡
第二天: 卢萨卡
第三天: 卢萨卡 --->列文斯通
第四天: 维多利亚 大瀑布,日落游船
第五天:拜访当地村落
第六天:列文斯通---> 约翰内斯堡
第七天: 约翰内斯堡 ---> 多哈 ---> 爱丁堡

Itinerary:
Day 1: Lusaka
Day 2: Lusaka
Day 3: Lusaka ---> Livingstone
Day 4: Victoria Falls, sunset boating
Day 5: visiting local villages
Day 6: Livingstone ---> Johannesburg
Day 7: Johannesburg ---> Doha ---> Edinbourgh

卢萨卡/Lusaka

我睡眼惺忪的走进了到达大厅。深夜两点了,只有一个略显肥胖的黑人大妈在唯一开通的一条入关线内给那8个从我这架飞机上走下来的人慢悠悠地盖章。大部分人都是留在飞机上继续前往 津巴布韦 首都的 哈拉雷 ,还有很多人要在这里转机去 马拉维 的利隆伟。我把我的护照交给了大妈,然后也给了她信用卡,在她随性的一刷之后,我的荷包缩水了50美金,但是我的护照上面多了一张皱巴巴的贴纸签证,原因就在于她连续两次都贴歪了,所以就要重新扯下来然后再贴上去。更要命的是,她还把我的名字弄错了。。。我走出行李大厅的时候还准备着要被一大群人围着拉拢着推推搡搡争相抢生意,世界上机场都一个样嘛,结果外面什么都没有,一个人也看不到,连流浪狗都没有一只,只有深夜蛐蛐尴尬的叫声。。。
I walked into the immigration hall with a sleepy eye: it was 2 a.m. Only one line was open, and only 8 passengers got off the airplane. Most of them were heading to Harare, Zimbabwe, where the plane would continue to, or transferring to Lilongwe, Malawi. I handed my passport to the lady, and handed her my credit card as well. She swiped it for 50 dollars of visa fee, slapped a piece of sticker onto my passport, fucked up in doing so and awkwardly tore it off just to slap it on again, filled in my name and allowed stay duration, (and she wrote my name wrong), and waved me away. I walked out of the terminal, expecting a line of taxi waiting and a lot of drivers hustling, like every other airport, but I was wrong.
真的也是一辆车也没有,一个人也没有,我勒个去去。我站在航站楼外面简直无法相信这个国家最大的机场居然什么东西都没有,这还是我这么多年来周游世界的第一次。五分钟之后,当我意识到我所处的境地和整个 中国 影业的未来一样绝望的时候,一个人靠近了我,他甩着手里的车钥匙,抖着脚,问我:“要出 租车 吗?”我看了看,思考着我如果今天单身一辈子之后死在这个地方到底值不值,仔细思考了一下之后觉得我反正也是死而无悔了,怎么样都要单身一辈子的,于是乎我跳上了他脏兮兮的本田车。
There was no car, no human, or even a dog. Nothing. Nada. I stood in the chilly night dumbfounded. I thought I was in the biggest airport of a country’s capital, but it felt like I was standing in the middle of the jungle and ready to do some camping. After 5 minutes of walking around and looking for something alive, a person approached me. He asked: taxi? And I looked at him, and feared that if I said yes I would be taken to a slaughterhouse and be fed to hungry pigs. It was the shadiest taxi driver I had ever seen. He wore a pair of jeans and a dark blue shirt, while swinging his car keys and shaking his left foot. He took me to his toyota sedan, and I silently made a prayer as he loaded my bag into the trunk. I needed to pay him 250 Kwacha (local currency, about $25) to be thrown into a ditch in middle of Zambia, great.
貌似他自己也不是很清楚到底我住的地方是在哪里,所以在问了好多个人之后,我终于安全的到达了我的青年旅社。这是一个小小的四合院,里面是一个没有人用的泳池,还有一个一直人满为患的酒吧。还好我只是有点敏感(去了这么多地方我其实很少这样子的,相信我,各种疯狂的事情我都做过了),其实这个出 租车 司机还是不错的。
However, after some asking around and turning around, (apparently he had no idea where my hostel was) we finally arrived at the hostel. He was actually a nice guy, and I realized this was as legit as taxi could get in Lusaka. Well, just me overreacting I guess, but it is quite rare for me to do that.
安稳的一个晚上之后,我发现 卢萨卡 和我之前去过的好几个 非洲 首都一样, 达累斯萨拉姆内罗毕 都没什么特别吸引国外游客的地方。我唯一能做的事情就是去商场里面走一圈。结果发现这个商场居然比我们在 加拿大 的一些商场还要好,有一家 非洲 的盗版肯德基,叫做饥饿的 狮子 ,我去尝试了一下,结果7美元的美食居然吃的我饱饱的。
I slept awfully well, and woke up to a beautiful day. Lusaka, like Nairobi and Dar Es Salaam, has little interest for foreign travellers. The only thing I could see myself doing was going to the mall. I had a lovely breakfast, and took a walk in the local street. I found out that the mall was quite nice, actually VERY NICE. It was definitely better than my local mall back in Canada, anf it features 1 dollar ice cream!!! Seriously! 9 kwacha for a cone? sign me the fuck up! I think I just fell in love… They also have this KFC-like restaurant called Hungry Lion. I ordered a huge combo meal, and it ended up only costing me 7 dollars, and oh my sweetcorn it was great.

上图:饥饿的 狮子 餐食/Above: Hungry Lion Meal

我也非常欣赏他们的超市,不但非常的干净整洁,还非常便宜。我觉得我的期待值实在是太低了,所以这样子现代化的商场真的着实让我惊讶。永远不应该因为一个国家很穷就认定了他们的生活质量也是非常差的,我就觉得这个商场甚至比我在 加拿大 的商场还要好呢!
I also greatly enjoyed their supermarket. It was l avis hly decorated, and I think it surpassed my local Whole Foods with literally 1/10 of the price. All kinds of local fresh produce and international imports lined the well-decorated aisles. Homestyle bread, jam, salad, pasta, and cured meats all were made in store with some very friendly prices. I cannot praise the supermarket more, as you can see, and I guess it has something to do with expectations. Never underestimate a country just because you have never heard of it. Some of the less developed countries have much better facilities than USA or Canada in a lot of cases that I have encountered, and this mall in Zambia is the prime example!

上图:商场/this cannot be real, it is my perfect market

之后我去了公交总站,需要去买一张去列文斯通的车票。5个多小时的车程只要十块钱美金。整个站头上全是各种商店,小贩,还有很多推销巴士票的人。再去了超市买了些东西之后,我回到了青旅享受了一杯啤酒。
I paid a visit to the bus terminal as well. I needed a ticket to Livingstone, and I got one for under 10 dollars for this 5 hour ride. The entire terminal was a huge hodgepodge of bus, shops, people hustling, and just endless touts circling around me like pesting flies. I ended the day with more food in the supermarket and some beer from the bar in my hostel.
起床之后便是准备打包前往列文斯通的巴士的时候了。十点半我向 卢萨卡 道别,这几天很悠闲,也给我冲满了电,以便应对之后的冒险。
I woke up to pack and prepare for my bus ride down to Livingstone, and I boarded the bus right on time. At 10:30, the bus slowly rolled out the station, and I waved Lusaka goodbye. It was a relaxing time, thanks, Lusaka.

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